Pressemeddelelse, torsdag den 11. Oktober 2012

 

4 Statsanerkendte udstillinger i streg, 13 værker på ét år samt prisvinder ved Kunstnernes Sommerudstilling 2012 – dét er hvad kunstneren Charlotte Neel Ritto har præsteret på mindre end 8 måneder.

 

Ferniseringen på Den Frie finder sted i morgen fredag d. 12. Oktober fra kl. 17:00 til 20:00. Charlotte har 3 af sine værker med fra Crimes Scenes serien.

 

Uskyldige Scener på Den Frie

Selvom de værker som nu vises på KE er større end de tidligere antagne, er det overordnede greb det samme: malerierne forestiller rammerne for forfærdelige hændelser. Det vi ser, er den tomme scene der står tilbage efter aktørerne har forladt den. Sceneriet er i og for sig uskyldigt, men måske har handlingen på stedet alligevel sat et aftryk. I hvert fald mister scenerne deres uskyld, når man ser titlen på værket og for sit indre blik genspiller de hændelser, der er forbundet med stedet som maleriet forestiller.

 

”Scene # Walnut Avenue, Antioch” ser vi således en rodet baghave i skønne blå farver, en henslængt cykel charmerende malet, men det vi ser på forestiller også den baghave hvor Philip Garrido og hans kone Nancy Bocanegra holdt Jaycee Lee Dugard som sexfange fra bortførslen i 1991, da Dugard blot var 11 år frem til 2009 hvor Garridos egen uforsigtighed var skyld i afsløringen. Her blev hun udsat for de mest grusomme handlinger. I et ubeskriveligt rod fødte hun to børn, – det første da hun var 13 år.

 

”Scene # St. Johns school for the deaf, Milwaukee” viser en imposant grå bygning omgivet af orange efterårsfarver, hvor det hele er gået lettere i opløsning. Scenen henviser til skandalen omkring Laurence Murphy. I mere end 30 år, forsøgte ofre for Murphys sexovergreb forgæves at få ham dømt og frataget sit embede. I en artikel i NY times 2010 kunne man læse at Vatikanet, inklusiv Cardinal Joseph Ratzinger, den nuværende Pave Benedict XVI gennem en årrække negligerede sexanklagerne imod Murphy. Murphy var lærer og præst på skolen fra 1950-1974, i denne periode misbrugte han over 200 døve drenge. Vatikanet reagerede på anklagerne ved blot at forflytte Murphy til Wisconsin, hvor han fortsatte som præst frem til sin død i 1998.

 

”Scene # St. Benedict’s School, London” ser vi et gadebillede en regnvejrstung dag i London med en beskidt gul kirke i forgrunden. Sceneriet for endnu en sex skandale i det katolske skolesystem. Skolen er ellers en dyr privatskole, men selvom man betaler et stort beløb, er der åbenbart ikke nogen garanti inden for det katolske skolesystem. I 2011 afsløredes det, at der på skolen havde fundet sexovergreb sted fra 1940’erne frem til 2007. I 2009 blev Dom David Pearce, en tidligere rektor for St. Benedict School, dømt for seksuelle krænkelser, begået over en periode på 20 år, og igen anklaget i 2007. I marts 2011 blev også Laurence Soper arresteret og anklaget for sexovergreb, i den periode hvor han underviste på St. Benedict School.

 

Charlotte Neel Ritto er med disse 3 malerier gået betydeligt op i størrelse, 200 x 270 cm.

”Det er min måde at skrue op for den larmende tavshed, forundring og vrede disse sager efterlader mig med og det er jo helt fantastisk at censorerne på KE12, mener at jeg også mestrer de store formater.” fortæller Charlotte Neel Ritto.

 

Charlotte er til stede under ferniseringen på fredag kl. 17-20 og kan i øvrigt træffes på mob: 20 42 74 85 for yderligere kommentarer. Yderligere information kan hentes her: http://www.charlotteneel.dk

 
Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.
Follow by Email
Instagram
Blog